CARRIÈRE Q&A met: Surinamese Students Abroad

CARRIÈRE Q&A met: Surinamese Students Abroad

Een goed CV is belangrijk om jou de beste carrièrekansen te bieden.

Maar hoe weet je of je CV goed is? Hieronder staan wat vragen en antwoorden die jou kunnen helpen met het perfectioneren van je CV, om je zo te helpen naar de baan die jij wil!

 

1. ​Is het halen van hoge cijfers m.a.g. een diploma met gemiddelde van 8 belangrijk voor het bedrijfsleven? Of is het een aanrader om naast het behalen van een diploma ook nevenactiveiten te ontplooien?

 • Bij het solliciteren gelden je te behalen c.q. behaalde diploma’s en relevante werkervaring als uitgangspunt. De vraag is altijd hoe goed je in het vak zit. Een werkgever wil namelijk weten of je kwalitatief goed werk kunt leveren. Echter, is het ook enorm belangrijk om representatief te zijn en collegiaal te kunnen zijn. De werkgever zal daarom ook graag willen weten welke nevenactiviteiten je hebt gedaan. In sommige vakgebieden wordt meer waarde gehecht aan een goed cijferlijst dan in andere vakgebieden. Daarom is het veilig om te zeggen dat een goed cijferlijst de kansen op een baan altijd vergroot. Zorg alleen wel voor dat je meer bent dan een studiebol. Nevenactiviteiten kunnen laten zien dat je leiderschap skills hebt, initiatief neemt en/of maatschappelijk betrokken bent.

2. Wat zijn over het algemeen de belangrijkste nevenactiviteiten waar je potentiële werkgever naar kijkt op je CV?

 • Welke nevenactiviteiten je hebt gedaan maakt in beginsel niet heel veel uit. Zorg er wel voor dat je goed kunt motiveren waarom je iets gedaan hebt. Probeer de nevenactiviteiten daarnaast ook dichtbij je ambities en je persoonlijkheid te houden. Als je graag organiseert en ondernemend bent, dan is een bestuursjaar geschikt. Echter, als je maatschappelijk betrokken bent kun je ook als vrijwilliger bij een sociaal maatschappelijke organisatie werkzaam zijn.

3. Hoe kan ik mijn sterke kanten duidelijk naar voren laten komen in mijn cv?

 • Je sterke kanten worden grotendeels duidelijk door de activiteiten die je hebt gedaan en welke beoordelingen je daarvoor hebt gehad. Daarnaast kun je, indien je weet wat je sterke kanten zijn, deze opnoemen in je CV. Zorg er echter voor dat je de standaardwoorden als ‘sociaal’, ‘ambitieus’, ‘leergierig’ etc. te vermijdt. Kies in plaats daarvan drie eigenschappen die anderen sterk in jou herkennen en geef er vervolgens een korte toelichting bij. Vraag desnoods aan anderen wat in hun ogen jouw sterke kanten zijn. Vergeet daarnaast niet dat het ook belangrijk is dat je weet wat je zwakke kanten zijn.

4. Hoe kijken bedrijven aan tegen relevante werkervaring? Is het belangrijker dan extra curriculaire activiteiten?

 • Zoals eerder uiteengezet is relevante werkervaring, samen met de te behalen c.q. behaalde diploma’s, één van de twee pijlers waar een recruiter in eerste instantie naar zal kijken. Echter, een recruiter zal ook altijd willen weten wat voor nevenactiviteiten je hebt gedaan omdat het veel zegt over jou als persoon. Het laat bijvoorbeeld zien dat je niet alleen studeert, maar ook heel gemotiveerd bent.

5. Hoe kunnen Surinaamse studenten in Suriname zich al voorbereiden op het netwerken, zoals dat in Nederland gaat?

 • Gelukkig zijn hedendaags veel platformen vindbaar waarop mensen over de hele wereld met elkaar kunnen connecten. Een goed voorbeeld hiervan is LinkedIn. Als Surinaamse studenten ervoor zorgen dat ze een goed uitgebouwd profiel hebben op LinkedIn en zich veel bezig houden met berichtgeving omtrent hun vakgebied, kunnen zij via social media snel in contact komen met relevante personen. Daarnaast is het goed om in Suriname met bekenden en onbekenden in gesprek te treden over diverse onderwerpen. Immers, op die manier kom je interessante mensen tegen waar je wellicht iets aan hebt.

6. Wat zijn de belangrijkste punten om een goede motivatiebrief op te stellen?

 • Een goede motivatiebrief heeft een logische structuur, een goede lay-out en is chronologisch geschreven. Daarnaast bevat een goede motivatiebrief geen taalfouten of verkeerde zinsconstructies. Met betrekking tot de inhoud geldt dat altijd kort uitgelegd wordt wie je bent, wat je doet en/of hebt gedaan/bereikt en waar je naartoe wil. Zorg ervoor dat de informatie relevant is. Daarnaast is het belangrijk om duidelijk uit te kunnen leggen waarom jij op de vacature bij dat bedrijf solliciteert. Ook bevat een goede motivatiebrief een afsluitende alinea. Houd er tot slot rekening mee dat je wel enige enthousiasme toont, maar dat je niet té enthousiast overkomt. Aan de andere kant wil je ook niet ongeïnteresseerd overkomen. Zoek hiervoor een gezonde middenweg. Een goede motivatiebrief beslaat één A4.

7. Wat moet je allemaal verwerken in je motivatiebrief om er boven uit te steken?

 • Om er enigszins ‘bovenuit te steken’ dien je vooral origineel te zijn. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook met originaliteit geldt de regel dat je het niet te bont moet maken. Probeer daarom standaardzinnen te vermijden; recruiters zien die vaak genoeg. Probeer een leuke en originele opening te bedenken voor jouw brief. Heb je daarnaast een bijzondere ervaring of band met het bedrijf waar je solliciteert, probeer dit dan in je sollicitatiebrief terug te laten komen. Heb je iets gedaan in je leven waar je heel trots op bent en wat jou op een positieve manier karakteriseert? Noem dit dan vooral in je brief. Tot slot kun je een mooie afsluitalinea/zin bedenken. Nogmaals, wees creatief maar maak het niet te bont!

8. Hoe kan ik mij het beste profileren tijdens inhousedagen en groepssollicitaties?

 • Tijdens dergelijke events is het vooral belangrijk om jezelf te blijven en te laten zien dat je intrinsieke enthousiasme bezit. Val op een positieve manier op door proactief te zijn en de juiste vragen te stellen. Zorg ervoor dat je uit de groep tot de top 2 / top 3 ‘vragenstellers’ behoort. Kijk echter uit dat je niet onnodige of onzinnige vragen stelt. Stel relevante en gerichte vragen.

9. Welke zijn de effectieve vragen die je stelt bij het netwerken?

 • Netwerken is –logischerwijs- in eerste instantie bedoeld om je eigen netwerk wellicht uit te breiden met interessante contacten. Tijdens het netwerken leer je elkaar daarom redelijk snel kennen op zakelijk gebied. Het is daarom effectief om tijdens het netwerken te informeren naar iemands werkzaamheden, achtergrond en interesses. Op netwerkevents kom je vaak mensen tegen met dezelfde werkzaamheden, achtergrond en/of interesses. Over die gemeenschappelijke zaken kun je het vervolgens hebben.

10. Hoe vul je gaten die je in je cv hebt op, tijdens een sollicitatiegesprek?

 • Het kan zijn dat je een periode niet gewerkt hebt en alleen maar bezig bent geweest met de studie. Het kan zelfs zijn dat je een periode ook niet gestudeerd hebt. Geef deze ‘gaten’ in je CV de ruimte door te laten zien dat ze er zijn. Mochten de ‘gaten’ tijdens een sollicitatiegesprek aan de orde komen, geef dan gewoon aan waarom je een tijd niets gedaan hebt en wat je met die tijd gedaan hebt. Neem er notie van dat het helemaal niet erg is als je redelijke tijd voor jezelf hebt genomen of gebruikt hebt om te reizen!

11. Ziet een werkgever liever een CV met veel verschillende opdrachtgevers waarbij korte tijd is gewerkt? Of weinig opdrachtgevers met daarbij langere tijd van dienst?

 • Werkgevers geven liever de voorkeur aan een CV met weinig opdrachtgevers met een langere tijd van dienst. Dit laat zien dat je gecommitteerd bent en dat je goed bent in het opbouwen van een relatie met werkgevers. Van een werknemer die overal maar kort gewerkt heeft, kan de potentiële werkgever geen hoogte krijgen. Is deze werknemer vaak weggestuurd? Stopt deze werknemer bij elke vorm van tegenslag? De werkgever wil geen risico nemen en kiest dan voor een ander profiel.

12. Welke nevenactiviteiten zijn gepast om te plaatsen op je cv?

 • Je kunt denken aan zaken als relevante cursussen, vrijwilligerswerk, een verre reis, (top)sport, politieke activiteiten of verenigingswerk voor bijvoorbeeld een studentenvereniging. Denk hierbij ook aan privéactiviteiten die zakelijk relevant kunnen zijn. Voorbeelden zijn het geven van huiswerkbegeleiding in de privésfeer, het organiseren van privé events zoals bruiloften/feesten, zakelijk advies aan privé personen, maar ook werken in het familiebedrijf.

13. Wat zijn de kansen om aan een goede baan te komen voor de afgestudeerde student die weinig of geen tijd heeft besteed aan neven activiteiten?

 • Nevenactiviteiten zijn voor veel, met name corporates een essentieel onderdeel van de cv selectie en wegen steeds zwaarder bij de beoordeling van sollicitanten. Je onderscheidt jezelf ermee van andere starters. Je laat zo zien dat je al bepaalde vaardigheden bezit, ook al heb je nog geen werkervaring in een ‘echte baan’. En je laat zien waar je interesses liggen. Zonder nevenactiviteiten op het cv wordt het daarom een stuk moeilijker om uitgenodigd te worden op gesprek

14. Hoeveel waarde hecht een werkgever aan stages op een cv?

 • Een stage is altijd een goede toevoeging op je cv. Het laat zien dat je praktijkervaring hebt en dat je bekend bent met een professionele omgeving, los van je studie. De werkgever houdt echter ook rekening met de opleiding die je doet. Niet elke opleiding heeft immers stagemogelijkheden. Ons advies is om elke mogelijkheid die je hebt om stage te lopen te pakken, ook wanneer dit niet door je opleiding georganiseerd wordt en je het zelf moet regelen. Eén van onze nieuwe werknemers heeft dit ook gedaan, wat hem een baan bij ons opgeleverd heeft.

15. In welk gedeelte van het jaar komt een bedrijf personeel te kort / zoeken ze meer naar personeel / wordt je sneller aangenomen?

Er is geen vaste periode dat er in algemene zin meer personeel gevraagd wordt. De ene werkgever neemt gedurende het jaar werknemers en andere werknemers hebben periodieke instroom momenten. Dit is geheel afhankelijk van de organisatie. Wel is het zo dat als je aan een traineeship wilt deelnemen er vaste instroom momenten zijn. Dit is in maart en september.

Tags: 
#Q&A #TipsenTricks #SSA #CV #Solliciteren